00-TALETS BÄSTA LÅTAR! PLATS 25-11

Här är fortsättningen på min ranking av 00-talets bästa låtar! 
25: Journeyman - Iron Maiden: En av Maidens mycket få akustiska låtar - men en väldigt lyckad sådan. Likt många av låtarna på Dance of Death från 2003 så är det väldigt mycket stråkar, vilket passar bra in i den här låten, ger den ett drömlikt intryck. Dickinsons får använda en mjukare sida av sin röst på den här låten och det passar honom bra. Jag gråter inte om jag får höra den här låten live när jag ser Maiden i sommar :)
24: God's Gonna Cut You Down - Johnny Cash: Johnny Cash version av en amerikansk folksång. Låten är byggd på ett enkelt handklappande och diverse akustiska gitarrer, som tillsammans med Cash:s slitna, trasiga - men inlevelsefulla - röst för fram budskapet att hur mycket man än kan göra som man vill, eller hur mycket man än syndar, så kommer Gud (eller döden, om man vill se det ur ett mindre religiöst perspektiv) alltid ikapp en i slutändan.
23: Pärlor åt Svin - Magnus Uggla: Pärlor åt Svin, Ugglas förmodligen största hit under 00-talet, är en låt som jag tycker lyfts otroligt mycket av en mkt stark text. Uggla är, emellanåt, fortfarande mycket bra på att skriva texter, och egentligen så tycker jag det är synd att han inte skriver fler texter av det mer seriösa slaget, då han numera är på gränsen till att bli en parodi på sig själv stundtals. Pärlor åt Svin är skriven ur den ensamme killens perspektiv, som ser på hur en vacker tjej ständigt väljer fel killar som inte behandlar henne som hon förtjänar. I det fångar han en känsla som jag, såväl så många andra, väl känner igen. Låten är också snyggt arrangerad, utan att riktigt fastna i det något stereotypa sound som Uggla fastnat i de senaste åren. Det finns två låtar som höjer sig långt över mängden på skivan Pärlor för Svin och detta är den första...
22: The Poet and the Pendulum - Nightwish: Ja... vad ska man säga om den här låten? Nära 14 minuter lång klockar den in på, och innehåller väl precis allting egentligen. Makalöst ambitiöst arrangerad, galet överproducerad (dock inte enbart menat negativt), bombastisk, orkestral, kolossal låt. Jag tänker inte sitta och recensera hela den här låten, det skulle ta mig för lång tid. Den innehåller mängder med förändringar och skiften i tempo och stil, en ytterst deprimerande text, och en makalös sånginsats från Anette. Det här är en låt som man måste vänja sig vid, det är definitivt inte lätt att ta in hela låten på en gång. Och den hade trots allt mått bättre av att klippas ned någon minut, som sagt galet överproducerad, men samtidigt så är den bitvis inget annat än ett mästerverk! 
21: All Summer Long - Kid Rock: Mer eller mindre en remake på Sweet Home Alabama, med skillnaden att den här låten är bättre! 00-talets bästa sommarlåt utan tvekan, och den förstärks ytterligare av de nostaligska minnen jag har av den här låten. Det är 2008, sommar, och vi sitter på ett hotellrum i Holland och dricker vin, vi träffar Julie och Thomas för första gången (den förstnämda hoppar sönder både säng och mig) och vi har så trevligt man kan ha på ett hotellrum i Eindhoven en sommarkväll hehe :)
20: This I Love - Guns 'N Roses: Slutligen kom då Chinese Democracy, detta så länge fördröjda album. Det fick blandade recensioner, jag för min del älskade skivan - efter ett tag. Det är en galen mix av alla möjliga stilar, och bitvis är den ojämn, men fyra låtar står ut ordentligt. This I Love är en sorgsen och känslosam ballad om ensamhet, sparsamt arrangerad (till skillnad mot de flesta andra låtar på den här skivan). Den lyfts av en mycket stark sånginsats av Axl Rose, samt inte minst ett helt otroligt gitarrsolo av någon av GNR:s gitarrister. 
19: For the Greater Good of God - Iron Maiden: En av de bästa låtarna från A Matter of Life and Death, vilket för övrigt är decenniets bästa skiva. Skriven av Steve Harris tar den upp religionsfrågan, ställer sig varken för eller emot religion, utan ställer sig mer frågan varför religion alltid utnyttjas i krig. Episk låt som på sitt sätt är väldigt typisk Iron Maiden. Lyfts av snygga solon och imponerande sång från Dickinson, framförallt i de lugnare partierna.
18: Chinese Democracy - Guns 'N Roses: Titelspåret från GNR:s skiva från 2008. Inleds förrädiskt lugnt för att sedan låta en vägg av gitarrer dra igång ett hårt riff, följt av Rose trademark falsettskrik. Låten är en blandning av det gamla GNR:s soundet, det oerhört coola gitarrkompet på verserna, medans refrängerna är lite tyngre och låter mindre av det klassiska GNR. En grym rivstart på skivan Chinese Democracy. Var inte så imponerad först, men låten växte enormt efter några lyssningar.
17: The Reincarnation of Benjamin Breeg - Iron Maiden: Grym låt av Maiden från A Matter of Life and Death. Mycket snygg lugn inledning för att sedan övergå i ett av Maidens bästa riff under 00-talet. En låt som växer med fler lyssningar.
16: Outlaw Pete - Bruce Springsteen: Springsteens Western-legend om Outlaw Pete är en episk sak som direkt tar en tillbaka till 1800-talets Vilda Västern. En klassisk Springsteen-låt, som även gjorde sig mycket bra live. Definitivt en höjdpunkt på Springsteens senaste skiva Working on a Dream. 
15: Curly Sue - Takida: Denna vackra ballad, till dags dato Takidas största hit, är en av Takidas absolut bästa låtar. Dock inte den bästa. Jag behöver väl inte beskriva den här låten så mycket mer då jag tror alla hört den väldigt många gånger... Ovanligt för Takida är dock att detta är en pianobaserad låt, vilket mycket få av deras låtar är.
14: Paschendale - Iron Maiden: Ett krigsepos av Maiden från Dance of Death. Berättar historien om slaget vid Paschendale i Belgien under första världskriget. Inleds med att Nicko spelar något som påminner om morsesignaler på hihat, följs av en gitarrslinga samtidigt som Dickinson berättar om en man som på sin dödsbädd ber att någon berättar historien om Paschendale. Sagt och gjort, låten drar igång och det är stråkar, snygga riff, och galopperande trummor i en enda mix. Definitivt en av Maidens starkaste låtar under 00-talet beskriver den fasorna av ett av första världskrigets blodigaste slag. 
13: A Point of View - Takida: En av Takidas äldre låtar, och deras näst bästa låt hittils. Inleds med en mycket snygg akustisk gitarrslinga som sedermera upprepas flera gånger under låten. Textmässigt handlar den om att sångaren insér att han inte längre kommer någon vart i den stad han befinner sig och att hans visioner inte leder honom någonstans. 
12:  Holy Water - Edguy: Edguys bästa låt under 2000-talet. En grym metallåt med en mycket stark refräng.Inte lika rivig som tex Lavatory Love Machine utan lite lugnare, och mer seriös. 
11: Jag Väntar - Sofia Karlsson. Folksångerskan Sofia Karlssons tolkning av Dan Anderssons klassiska "Jag väntar" är en fröjd för örat (och ögat, om man ser en videoklipp av henne). Hon är otvivelaktigt en av Sveriges bästa sångerskor, och hennes version av Jag Väntar är mycket snyggt arrangerad och känslosamt gjord. Stämsången i andra och tredje versen är underbar. Samtidigt som låten i sig är fantastisk, texten skriven av poeten Dan Andersson under 1910-talet musik av Gunnar Turesson. Låten är ju 1900-tal, men eftersom versionen är från 00-talet får den komma med här. Texten på denna är helt fantastisk, om den ensamme kolaren som drömmer efter kärlek. Man kan utan problem symbolisera sig med texten, och transformera den till nutid om man så önskar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0